Olej palmowy zalicza się do grupy tych olejów, które nie przypominają standardowych olejów roślinnych – ma kremową konsystencję i niebywale intensywny kolor. Stosuje się go w kulinariach oraz w kosmetyce. Pozyskiwany z owoców olejowca gwinejskiego ceniony jest za swój bogaty skład. Jaki jest? Czego o nim nie wiesz? Przedstawiamy garść mniej popularnych faktów na temat oleju z czerwonej palmy.
# Pozyskuje się go z owoców przypominających europejską śliwkę.
Olej palmowy wytłaczany jest z nasion lub miąższu owoców olejowca gwinejskiego. Owoce tej palmy oleistej (Elaeis quineensis) rzeczywiście przypominają europejską śliwkę – są rosnącymi w kiściach pestkowcami o żółto-pomarańczowym kolorze, który wpada momentami w czerwień.
# Ma dziesięciokrotnie wyższe stężenie beta-karotenu niż marchewka.
Wytłaczany z czerwonej palmy olej to bogactwo beta-karotenu, któremu zresztą zawdzięcza swoją intensywną, pomarańczową barwę. Zawiera 10 razy więcej karotenu niż wczesna marchewka, a w porównaniu do pomidora składnika tego jest 30 razy więcej. To bardzo duże stężenie.
# Ze względu na silny kolor może farbować skórę, włosy i ubranie.
Wracając do tematu beta-karotenu, który nadaje bardzo intensywną barwę olejowi palmowego, warto wspomnieć, że olej z czerwonej palmy może farbować. Należy uważać przy nakładaniu go na twarz (działa jak delikatny samoopalacz) oraz na blond włosy (może pozostawiać rude refleksy).
# Zawiera witaminę E w dużo bogatszej formie.
Olej z czerwonej palmy to bogactwo witaminy E aż w siedmiu formach. Najcenniejsze są tokotrienole zawarte w oleju palmowym, które są do 60 razy lepszymi antyoksydantami niż popularniejsza w olejach roślinnych forma tej witaminy, czyli tokoferol.
# Przyspiesza opalanie działając jednocześnie jak filtr UV.
Działanie ochronne oleju palmowego jako filtru UV sprawia, że z powodzeniem można stosować go jako olejku ochronnego do opalania. Co ciekawe, duża zawartość beta-karotenu sprawia, że pomarańczowy olej palmowy może przyspieszać pojawianie się naturalnej opalenizny.
# Produkowany jest przez rodzinne społeczności hodowców.
Czerwony olej palmowy pozyskuje się w kilku regionach Kolumbii. Został uhonorowany bio-certyfikatem, ponieważ jego produkcja opiera się na modelowym rozwoju ubogich społeczności. Olej pozyskuje się w niewielkich, rodzimych hodowlach.
# Traci swoje właściwości po 4 tygodniach od otwarcia.
Nierafinowany olej z czerwonej palmy należy zużyć dość szybko, ponieważ już po miesiącu od otwarcia traci swoje pierwotne właściwości. Jest jednym z mniej trwałych olejów, ale charakteryzują go bardzo dobre właściwości.