Olej palmowy – 10-krotnie zdrowszy od karotki

Olej z czerwonej palmy należy do tych składników, które są równie chętnie polecane przez dietetyków, co kosmetologów. Nie da się zaprzeczyć jego unikalnym właściwościom korzystnym dla organizmu człowieka. Dlaczego olej palmowy jest tak dobry?

Czerwony olej palmowy

Olej palmowy wytłaczany jest z miąższu oraz pestek owoców olejowca gwinejskiego. Ta palma oleista o drogocennych właściwościach sprawia, że również olej pozyskiwany metodą tłoczenia na zimno zachowuje to bogactwo składników odżywczych. W temperaturze pokojowej ma kremową konsystencję, twardnieje poniżej 20 st. C. Ze względu na swój skład ma intensywnie pomarańczowy kolor i może odbarwiać skórę lub włosy.

Pomarańczowe źródło beta-karotenu

To nie kłamstwo, że olej palmowy jest dziesięciokrotnie zdrowszy od marchewki. Badania wykazały, że w składzie oleju z czerwonej palmy znajduje się nawet 10 razy więcej karotenu niż w marchewce i nawet do 30 razy więcej niż w pomidorze. Z tego względu olej palmowy świetnie sprawdza się w trakcie opalania jako ochronny filtr i produkt wzmacniający opaleniznę.

Bomba składników odżywczych

Nie da się również ukryć, że nie tylko zawartość beta-karotenu świadczy o zdrowotnych właściwościach oleju z czerwonej palmy. Bogactwo składników odżywczych to domena naturalnego, nierafinowanego oleju palmowego.

WITAMINA E – olej palmowy to bogactwo witaminy młodości w formie tokotrienoli, które wykazują dużo lepsze właściwości antyutleniające i antyrodnikowe niż częściej spotykane tokoferole.

WITAMINA A – w oleju z czerwonej plamy znajduje się również bardzo duże stężenie prowitaminy A (retinolu), która wspomaga regenerację skóry i wzmacnia komórki.

KOENZYM Q10 – olej z olejowca gwinejskiego to również bogate źródło koenzymu Q10, który ceniony jest za właściwości odmładzające, ujędrniające, wspomagające regenerację i zachowujące prawidłowe funkcje komórek.

KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA – naturalny olej palmowy zawiera sporą ilość kwasów omega-3 oraz omega-6, które mają wielowymiarowe działanie odżywcze i wzmacniające.

KWAS LIPINOWY – w oleju z czerwonej palmy znajduje się również kwas lipinowy, który jest bardzo silnym przeciwutleniaczem.

LIKOPEN – w składzie oleju palmowego można znaleźć likopen, który ma potwierdzone działanie eliminujące ryzyko pojawiania się chorób nowotworowych.